Hoe kunnen we je helpen?

Zoek hier het onderwerp van je vraag

Veelgestelde vragen / Algemene informatie / Welk risico loop ik bij gebruik van MailBlue?

Algemene informatie

Welk risico loop ik bij gebruik van MailBlue?

Misschien helpt het volgende om de risico’s wat meer in perspectief te plaatsen. Vrijwel alle bedrijven werken met software van Amerikaanse bedrijven. Denk aan Word, Excel, Outlook, Teams, Zoom, Google, LinkedIn, enz., enz., enz. Om gebruik te kunnen maken van deze diensten dien je ten minste  je naam en e-mailadres te verstrekken. Misschien verstuur je wel eens een nieuwsbrief of andersom, heb je gevraagd of ongevraagd een nieuwsbrief ontvangen. In dat geval staat jouw e-mailadres op de server van een e-mailprovider zoals MailChimp of ActiveCampaign. Zelfs als je je voor die nieuwsbrief hebt uitgeschreven.

Wat we hiermee willen zeggen is, dat het vrijwel onmogelijk is om te voorkomen dat jouw naam en e-mailadres ergens op een server in de VS belanden. Omdat je zelf werkt met Amerikaanse software of omdat een ander bedrijf gevraagd of ongevraagd jouw gegevens heeft verwerkt met Amerikaanse software. Dat wil overigens niet zeggen, dat je je niet tegen verdere verspreiding van jouw persoonsgegevens mag verzetten. Er zijn helaas bedrijven die legitieme software gebruiken om mensen lastig te vallen. Dat kan met Amerikaanse software echter net zo gemakkelijk als met Europese software.

Het is niet zo dat Amerikaanse bedrijven onzorgvuldiger met persoonsgegevens omgaan dan Europese bedrijven. Amerikaanse bedrijven zoals Facebook komen regelmatig slecht in het nieuws, omdat zij gegevens van hun gebruikers voor hun eigen commerciële doelstellingen gebruiken. Facebook biedt een gratis dienst in ruil voor data. Lang niet alle bedrijven hanteren dit verdienmodel. Wellicht ten overvloede willen we aangeven dat MailBlue in haar verwerkersovereenkomst heeft vastgelegd, dat zij nooit gegevens van klanten zullen gebruiken voor andere doeleinden dan het doel van de verwerking. Dit staat ook in onze verwerkersovereenkomst. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het gebruik van MailBlue ertoe leidt dat jouw gegevens worden gebruikt voor ongewenste reclameboodschappen van MailBlue of andere bedrijven.

Het probleem is dat de Amerikaanse overheid Amerikaanse bedrijven kan dwingen om persoonsgegevens te overhandigen, bijvoorbeeld ingeval van een terreurdreiging. In Europa gelden strengere privacywetten en kan de overheid dat niet. De vraag die jij jezelf moet stellen is, hoe groot je de kans acht dat de Amerikaanse overheid een bedrijf als MailBlue of ActiveCampaign dwingt om jouw persoonsgegevens aan hen te verstrekken en als dat gebeurt, hoe zwaar het voor jou weegt dat jouw naam en e-mailadres dan bij de Amerikaanse overheid bekend zijn.