Inhoud
DoelgroepNederlandstalige sporters van 12 tot en met 37 jaar van alle niveaus en uit alle takken van sport
DoelMet de Sport Perfectionisme Test (SPT) kunnen (sport)psychologen perfectionisme bij sporters meten. Er wordt met de test bepaald of een sporter perfectionistisch is en of dit zich op een positieve of negatieve manier uit. Om goed te worden in sport, is het namelijk belangrijk dat een sporter zichzelf altijd wil verbeteren. Veel topsporters streven dan ook naar perfectie. Perfectionisme is een eigenschap die resulteert in een sterke drive. De andere kant van de medaille is dat sommige perfectionisten zich te veel zorgen maken en te veel druk voelen. Wedstrijdspanning, een verminderde concentratie en zelfs fysieke overbelasting kunnen een gevolg zijn van perfectionisme.
InhoudDe SPT heeft 42 items, te beantwoorden op een 5-puntsschaal van “Sterk mee oneens” tot “Sterk mee eens”. De vragenlijst bestaat uit 4 hoofdschalen:

• Persoonlijke eisen
• Bezorgdheid over fouten
• Waargenomen druk van ouders
• Waargenomen druk van coach

De afname duurt tussen de 10 en 15 minuten.

ScoringDe somscores worden omgezet naar normscores, die als volgt worden gescoord: “Zeer laag – Laag – Beneden gemiddeld – Gemiddeld – Boven gemiddeld – Hoog – Zeer hoog”.
Psychometrische gegevens
AlgemeenDe betrouwbaarheid van de SPT-schalen is door de COTAN van voldoende tot goed beoordeeld. De inhoudsvaliditeit van de SPT is door de COTAN als goed beoordeeld, de begripsvaliditeit voldoende. Naar de criteriumvaliditeit is nog geen onderzoek gedaan.
NormgroepenEr zijn 4 normgroepen beschikbaar:

• Mannelijke sporters tot en met 18 jaar
• Vrouwelijke sporters tot en met 18 jaar
• Mannelijke sporters van 19 tot en met 37 jaar
• Vrouwelijke sporters van 19 tot en met 37 jaar

Literatuur en copyright

© TipTop Sport (2019)

De gedigitaliseerde test is door Embloom vervaardigd. Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan.

Handleiding
Licentiekosten

€ 3,00

per cliënt