Het nieuwe PTSS-programma
11-01-2022
We hebben een nieuw PTSS-programma ontwikkeld en deze is vanaf nu beschikbaar binnen ons platform. Het doel van dit programma is om de cliënt stap voor stap te leren zijn of haar trauma te verwerken. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met Arno Beugels en Centiv. Arno is gz-psycholoog en werkzaam bij detraumaspecialist.com. Hij heeft jarenlange ervaring met de behandeling van (complexe) PTSS en heeft de basis gelegd voor dit PTSS-programma.
Het nieuwe PTSS-programma is gebaseerd op Cognitive Processing Therapy, een bewezen effectieve behandelmethode uit de Verenigde Staten. Binnen het programma wordt deze behandelmethode verreikt met psycho-educatie en exposure-in-vivo (blootstelling aan dingen die de cliënt in het dagelijks leven vermijdt). Cognitive Processing Therapy heeft een vergelijkbare effectiviteit als de meest gangbare traumabehandelingen. Het PTSS-programma kan worden ingezet tijdens de behandeling of begeleiding van mensen met psychische klachten, zowel binnen de huisartsenzorg, de generalistische basis ggz als de specialistische ggz. Het programma is zinvol voor mensen met een PTSS, of subklinische PTSS-klachten. De cliënt gaat op een laagdrempelige manier met zijn/haar PTSS-klachten aan de slag. Het PTSS-programma is uitermate geschikt voor blended-care, waarbij online modules gecombineerd kunnen worden met (face-to-face) gesprekken. Ook is het mogelijk dat de cliënt dit programma grotendeels zelfstandig uitvoert. Dat is uiteraard afhankelijk van de zelfredzaamheid en klachten van de cliënt.
De inhoud van het programma
Het programma bestaat uit drie delen en richt zich op de twee belangrijkste redenen dat PTSS-klachten blijven bestaan, namelijk negatief denken en vermijdings-/veiligheidsgedrag. In het eerste deel van dit programma wordt voornamelijk psycho-educatie aangeboden. In het tweede gedeelte gaat de cliënt aan de slag met het veranderen van de negatieve gedachten, die na het trauma zijn ontstaan. In het derde deel van het programma gaat de cliënt zijn/haar vermijdings-/veiligheidsgedrag doorbreken.
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- Module 1: Introductiemodule
- Module 2: Word je bewust van je PTSS-klachten
- Module 3: Begrijp je PTSS-klachten
- Module 4: Herken je PTSS-triggers
- Module 5: Begrijp de kracht van cognitieve traumatherapie
- Module 6: Herken je PTSS-denkblokkades
- Module 7: Spoor je traumagedachten op
- Module 8: Verwerk je traumagedachten
- Module 9: Zoek de uitgang uit het PTSS-doolhof en ga aan de slag met helpend gedrag
- Module 10: Herken je vlucht- en veiligheidsgedrag
- Module 11: Begrijp de kracht van exposure traumatherapie
- Module 12: Ga de confrontatie aan met je angsten
- Exposuredagboek
- Module 13: Blijf de confrontatie aangaan met je angsten
- Module 14: Investeer in jezelf en behoud je gezondheid
Adviezen voor gebruik
Wij adviseren altijd de introductiemodule (module 1) klaar te zetten, omdat de cliënt hier meer uitleg krijgt over het PTSS-programma en bepaalt wat hij/zij ervoor over heeft om het trauma te verwerken. Als er nog winst te behalen valt voor alle bovenstaande PTSS-thema’s, kan de cliënt de modules en het bijbehorende digitale exposuredagboek doorlopen in de volgorde die we hebben aangehouden, maar dit is niet verplicht. Je kunt modules overslaan als ze niet van belang zijn.
Daarnaast adviseren we het volgende:
- Module 7 en 8 kunnen het beste samen klaargezet worden. Module 6 is daarbij niet strikt noodzakelijk, maar verhoogt wel de kans op succes doordat de cliënt meer inzicht heeft in de verschillende denkblokkades.
- Module 11, 12 en 13 dienen ook alle drie samen klaargezet te worden. Module 10 is daarbij niet strikt noodzakelijk, maar ook hiervoor geldt dat de kans op succes verhoogd wordt, doordat de cliënt meer inzicht heeft in vermijdingsgedrag.
- Let erop dat je na module 12 ook het exposuredagboek klaarzet. Hierin kan de cliënt digitaal zijn/haar ervaringen met de exposure-oefeningen bijhouden.
Je kunt de losse onderdelen van het PTSS-programma flexibel klaarzetten onder het tabblad ‘Modules’. Indien je het gehele PTSS-programma met alle modules en het exposuredagboek in één keer wilt klaarzetten, kun je dit doen onder het tabblad ‘Programma’s’.
Wellicht ook interessant
- Handleiding PTSS-programma
- Video Impressie PTSS-programma