Onderzoek naar de ACT-module van Embloom

18-12-2018

In samenwerking met de Open Universiteit Heerlen wordt er momenteel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ACT-module binnen het Embloom Platform. Het doel van dit onderzoek is om de gebruikersvriendelijkheid en effectiviteit van de module te meten. Aan de hand van de resultaten kan de ACT-module waar nodig verbeterd worden.  

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de vakgroep Levenslooppsychologie van de Open Universiteit Heerlen en bestaat uit het volgen van de online ACT-module en het invullen van een online vragenlijst, op drie verschillende tijdstippen. Het gaat hierbij om de vragenlijst FIT-60 die psychologische flexibiliteit (veerkracht), emotioneel, psychologisch sociaal welbevinden en positief en negatief affect (stemming) meet. Het betreft een onderzoek onder de algemene bevolking, waarbij er niet geselecteerd wordt op bepaalde klachten. Mensen hoeven niet klachtenvrij te zijn om deel te nemen aan dit onderzoek.

Inhoud van de ACT-module

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm uit de psychologie en heeft als doel om de veerkracht van een cliënt te vergroten. ACT is een vorm van gedragstherapie, die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met hun obstakels (negatieve gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties), zodat ze kunnen investeren in de dingen die er écht toe doen in het leven. De ACT-module van Embloom bestaat uit diverse deelmodules die de deelnemers geheel zelfstandig kunnen doorlopen. Iedere deelmodule bestaat uit een korte video met uitleg over het thema, ondersteund door diverse oefeningen, zoals invul-, doe- en audio-oefeningen.

Ies Dijksman, manager van de Research and Development afdeling van Embloom, is enthousiast over dit onderzoek. “De module en losse oefeningen van ACT worden veel gebruikt binnen het Embloom platform. Wij zijn dan ook verheugd dat de module wetenschappelijk geëvalueerd wordt door de Open Universiteit Heerlen. De samenwerking met hen is tot nu toe zeer positief. We kijken dan ook uit naar de resultaten van het onderzoek.”

Mocht u vragen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen via vanklachtnaarveerkracht@ou.nl.

Wellicht ook interessant: