Inhoud
DoelgroepKinderen
DoelDe EQ-SQ is ontwikkeld om empatisch vermogen (EQ) en systematiseren (SQ) te meten bij kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud. Het EQ onderdeel is in staat om moeizaam empathisch vermogen te detecteren, wat vaak geassocieerd wordt met ASS. De SQ component voorspelt de neiging en behoefte naar structuur en systemen, eveneens geassocieerd met ASS.
AntwoordtypeDe lijst bestaat uit 55 items (EQ = 27; SQ= 28), gevolgd door 4 antwoordmogelijkheden variërend van “definitely agree” tot “definitely disagree”. De ouder geeft aan in welke mate ze het eens zijn met de stelling.
ScoringDe score wordt berekend door de items op te tellen. EQ score kan variëren tussen de 0-54 en SQ score tussen de 0-56.
Psychometrische gegevens
AlgemeenOnderzoek heeft aangetoond dat vrouwen hoger scoren op de EQ-items en mannen voornamelijk op de SQ-items. Kinderen met een autismespectrumstoornis scoren significant lager op EQ-items en significant hoger op de SQ-items. Er is sprake van een hoge coëfficiënt voor zowel de EQ items (a = 0.93) als de SQ items (a = 0.78).
Literatuur en copyright

Auyeung, B., Wheelwright, S. Allison, C., Atkinson, M. Samarawickrema, N. & Baron-Cohen, S. (2009). The Children’s Empathy Quotient and Systemizing Quotient: Sex Differences in Typical Development and in Autism Spectrum Conditions. Journal of Autism and Developmental Disorders, Vol. 39, 1509-1521.

©  Springer Science+Business Media, LLC 2009

Licentiekosten

€ 0,37

per afname