Inhoud
DoelgroepNederlandstalige mannelijke en vrouwelijke krachtsporters van alle niveaus en uit sporten die het gespierdheidsideaal nastreven.
DoelHet is bekend dat sporters een hoger risico lopen om een eetstoornis te ontwikkelen dan niet-sporters. Vroege signalering van eetstoornissen vergroot de kans op herstel. De Kracht Atleten Screening Tool (KAST) is ontwikkeld om uit te vinden hoe groot het risico is dat krachtsporters last hebben van eetstoornissen. De diagnose of er sprake is van een subklinische of klinische eetstoornis moet daarna gesteld worden door een professional met expertise in eetstoornissen, bij voorkeur ook met ervaring in de sport.
AntwoordtypeDe KAST heeft 33 items, waarvan 32 items te beantwoorden zijn op een 4-puntsschaal en 1 item te beantwoorden is op een 2-puntsschaal. De afname duurt tussen 5 en 10 minuten.
ScoringDe scores van de antwoorden op de items leveren samen een totaalscore op. Aan de hand van de totaalscore krijgt de cliënt een groene, oranje of rode uitslag, waaraan respectievelijk een laag, midden en hoog risico op eetstoornissen is verbonden. In de handleiding die hoort bij de KAST zijn bijbehorende adviezen te vinden voor de uitslag van de cliënten. Deze adviezen kunnen mondeling of schriftelijk aan de cliënt worden meegegeven.
Psychometrische gegevens
AlgemeenHet betrouwbaarheids- en valideringsonderzoek naar de KAST is nog gaande. Deze vragenlijst heeft nog geen COTAN beoordeling.
Literatuur en copyright

Cafri G, Thompson JK, Ricciardelli L, McCabe M, Smolak L, Yesalis C. Pursuit of the muscular ideal: Physical and psychological consequences and putative risk factors. Clin Psychol Rev. 2005;25(2):215–39.

McNulty KY, Adams CH, Anderson JM, Affenito SG. Development and validation of a screening tool to identify eating disorders in female athletes. Vol. 101, Journal of the American Dietetic Association. 2001. p. 886–92.

© Van der Meer & De Bruin, 2020

Deze gedigitaliseerde test is door Embloom vervaardigd na schriftelijke toestemming van de auteur. Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan.

Handleiding
Licentiekosten

€ 0,85

per afname