Inhoud
DoelgroepSporters vanaf 12 jaar
DoelDe Vragenlijst Beleving voor een Sportwedstrijd (VBS) is een zelfbeoordelingsvragenlijst waarmee angst als emotionele toestand vóór wedstrijden of bepaalde onderdelen van wedstrijden kan worden gemeten. Wedstrijdstress heeft betrekking op de gevoelens van angst, nervositeit en onzekerheid die iemand kan ervaren voor het begin van een wedstrijd. Bij wedstrijdstress wordt een cognitieve component en een somatische component onderscheiden. De VBS kan worden gebruikt bij de psychologische begeleiding van sporters om inzicht te krijgen in de fluctuaties in wedstrijdstress bij sporters.
AntwoordtypeDe VBS bestaat uit 27 items waarbij je kunt kiezen uit de 4 antwoordmogelijkheden ‘geheel niet’, ‘een beetje’, ‘nogal’ en ‘altijd’.
ScoringDe items van elke subschaal vormen opgeteld een totaalscore.
SubschalenDe VBS geeft scores voor drie componenten van wedstrijdstress:
• Cognitieve angst
• Somatische angst
• (Gebrek aan) zelfvertrouwen
Psychometrische gegevens
AlgemeenDe betrouwbaarheid en validiteit van de VBS zijn door de COTAN als voldoende beoordeeld, met uitzondering van de criteriumvaliditeit, waar nog geen onderzoek naar is gedaan. De handleiding met psychometrische gegevens en uitleg over praktisch gebruik is gratis beschikbaar binnen het platform van Embloom.
NormgroepenEr zijn geen normgroepen beschikbaar voor de VBS, maar in de handleiding van de vragenlijst staan wel gemiddelden van groepen sporters om de totaalscore van elke subschaal mee te kunnen vergelijken.
Literatuur en copyright

Bakker, F., Auweele, Y. Vanden, Mele, Veerle van, & Cuyper, B. de (2003). Competitie-Belevings-Vragenlijst (CBV) en Vragenlijst Beleving voor een Sportwedstrijd (VBS). Leuven (België): Uitgeverij Acco.

© Bakker, F.

Licentiekosten

€ 1,00