Inhoud
DoelgroepVolwassenen
DoelDe EQ is ontwikkeld om empathie te meten bij volwassenen met een normale intelligentie. Empathie wordt gedefinieerd als het vermogen zich te identificeren met de gevoelens en gedachten van een ander en met gepaste emotie te reageren.
AntwoordtypeDe EQ bestaat uit 40 empathie-stellingen en 20 opvulstellingen, gevolgd door 4 antwoordmogelijkheden variërend van “helemaal mee eens” tot “helemaal mee oneens”. De stellingen zijn zo geformuleerd dat de helft van de stellingen een empathische respons betreft en de andere helft niet.
ScoringDe score wordt berekend door de items op te tellen. De niet-empathische stellingen worden gespiegeld. Een hogere score betekent een hoger empathisch vermogen.
Psychometrische gegevens
AlgemeenIn onderzoek komt naar voren dat 80% van de mensen met een diagnose van ASS of HFA een score heeft van 30 of lager op de EQ. Vrouwen scoren significant hoger op de EQ dan mannen. De EQ is negatief gecorreleerd met de AQ.
NormgroepEr is één algemene normgroep beschikbaar.
Literatuur en copyright

Baron-Cohen, S. & Wheelwright, S. (2004). The Empathy Quotient: An investigation of Adults with Asperger Syndrome or High Functioning Autism, and Normal Sex differences. Journal of Autism and Developmental Disorders, Vol. 34, No. 2, April 2004, 163-175.

© Baron-Cohen, S., & Wheelwright, S. (2004) Nederlandse Vertaling door De Corte, K., & Uzieblo, K. (2006). Aangepast door Inge Volman.

Deze test is door Embloom vervaardigd na schriftelijke toestemming van de uitgever. Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan.

Licentiekosten

€ 0,37

per afname